keman akort aleti

Yanlıkların ortasında devasa bir girinti vardır. Yine Akçaağaçtan yapılan sapın ucu salyangoz halinde kıvrımlıdır. keman elde etme edilirken, ön, arka kısımlar ve omurga boş bir kutu oluşturacak boyutta birleştirilir. Kuyruğa bağlanan dört tel köprünün üstünden geçip perdelerden uzanıp akort anahtarlarına bağlanır. Anahtarlar aracılığı ile akort edilir ve elin perdelere basılması ile farklı sesler ve tonlar elde edilebilir.

Çalgının dört teli bulunmaktadır Pesten tize doğru doğru Sol, Re, La, Mi. Keman ailesinden çalgılar; keman, viyola, çello ve konturbas adlarını taşır. İlk kemanlar, Bavyera' nın Füssen kentinde İtalya' nın Brescia ve Cremona kentlerinde ve aynı devirde Paris' de yapıldı. Teknenin uzunluğu 36 – 36 cm, yekün uzunluk yaklaşık 60 cm dir.

Türkiye'de keman ne süre kullanılmaya başlandığı ile ilgili kati bir bilgi bulunmamaktadır. Karedeniz yörelerinde kullanılan kemençenin kemandan esinlenerek ortaya çıktığı ile ilgili bir düşünce bile bulunmaktadır. Ülkemiz tarihinde Osmanlı padişahları döneminde keman kullanılan bir enstrüman şekilde bilinmektedir. Geçmişte ülkemizin yabancı ülkeler ile olan ilişkileri sonucunda kemanın memleketimizde müzik alanında yer bulduğu bilinmektedir.

Yorumlar